Webinar ‘Landelijke Stop Intimidatie app’

Frank van Summeren, Robert van Brakel

Webinar ‘Landelijke Stop Intimidatie app’

622 622 mensen hebben dit evenement bekeken.

Webinar ‘Landelijke Stop Intimidatie app’. Voor gemeentelijk gebruik om eigen straatintimidatie aan te pakken’ – Landelijke dekking met (directe) doorlink naar OOV afdeling van jouw gemeente.

Meld overal en altijd straatintimidatie op dezelfde manier in alle Nederlandse gemeenten. Dat kan met de Stop Intimidatie app. Deze app is voor alle burgers in Nederland gratis beschikbaar en de meldingen worden door ons doorgezet naar de OOV afdeling van de gemeente. Dit kan per secure-mail maar nog beter via een AVG-proof regie systeem. In dit webinar wordt uitgelegd hoe ook jouw gemeente AVG-proof kan aansluiten op dit Stop Intimidatie Programma.

Tijdens het Webinar ‘Landelijke Stop Intimidatie app’ worden de volgende onderwerpen aangestipt:

  • Straatintimidatie in Nederland: Aard, omvang en verschijningsvormen.
  • Aanleiding en aanpak van straat intimidatie in de gemeente Dordrecht met de Stop Intimidatie app.
  • Stop Intimidatie app en bijbehorend regiesysteem voor een sluitende aanpak in jouw gemeente.
  • Doorgroei naar Landelijke dekking: Meld overal en altijd straatintimidatie op dezelfde manier in alle Nederlandse gemeenten
  • Hoe sluit je jouw gemeente snel aan op het Landelijk meldpunt straatintimidatie.
  • Hoe zit het met een DPIA voor een AVG-proof werkproces en goedkeuring van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) en de CISO om te voldoen aan de BIO.
  • Gebruik van de modernste software om het bovenstaande mogelijk te maken en de meeste complexe cases overzichtelijk te presenteren.
  • Verwijzing naar het “stappenplan ontiwkkeling straaintimidatie beleid” binnen jouw gemeente uit de 2-daagse training: “Aanpak Straatintimidatie”.

Stop Intimidatie

In iedere gemeente ondervinden burgers hinder van straatintimidatie en straatgeweld, dat is heel intimiderend. Het gaat dan om: verbale, non-verbale of fysieke ongewenste toenadering in de openbare ruimte (zoals nafluiten, na sissen, naroepen, nastaren, hinderlijk volgen, betasten, schoppen, slaan of in het nauw drijven).

Vormen van straatintimidatie komen in iedere gemeente voor, in het openbaar vervoer, in het uitgaansleven of in een openbaar gebouw, zoals een bibliotheek of zwembad. Als jij verantwoordelijk bent voor de veiligheid in de publieke ruimten binnen jouw gemeente is dit webinar zeker de moeite waard. Je krijgt handvaten voor een concrete aanpak van straatintimidatie waarbij burgers een veilig gevoel krijgen omdat ze eenvoudig en overal op dezelfde manier kunnen melden. Het gemeentelijk straatintimidatiebeleid blijft daarbij leidend en jij als OOV-professional blijft in control.

Om Straatintimidatie en straatgeweld binnen jouw gemeente aan te pakken hebben wij de ‘Stop Intimidatie’ app ontwikkeld met een bijbehorend programma voor draagvlak en een publiekscampagne. Tijdens dit webinar wordt zowel de technische oplossing van de app en het landelijk meldpunt als de nodige voorlichting besproken. Heel belangrijk om burgers het vertrouwen terug te laten krijgen dat de overheid/gemeente echt iets doet, slachtoffers helpt (zonder stigma) en daders en hotspots zichtbaar aanpakt (in een samenwerking tussen BOA’s en de Politie). De gemeente krijgt hiervoor een eigen ‘Stop Intimidatie regiesysteem’ dat aangesloten is op de Stop Intimidatie app die alle burgers in Nederland kunnen downloaden.

Burgers in Dordrecht zijn voor de aanpak van straatintimidatie zelfs een petitie gestart en ook gemeente Dordrecht heeft Straatintimidatie nu aangepakt. Klik op filmpje ‘Stop Intimidatie’ om te zien hoe Intimidatie kan worden aangepakt.

Programma ‘Landelijk Stop Intimidatie app’ 

Onder straatintimidatie wordt verstaan: “seksuele uitlatingen, (dreiging van) geweld of andere gedragingen in de openbare ruimte die beledigend, kwetsend, dreigend of belemmerend zijn en het gevoel van veiligheid en vrijheid negatief beïnvloeden.” Veel gemeenten willen straatintimidatie actiever aanpakken, maar weten niet precies hoe.  Dat kan middels vier pijlers: slachtoffers, daders, communicatie en preventie. Tijdens dit webinar maak je kennis met deze praktische aanpak.

De gemeente Dordrecht heeft al enkele jaren ervaring met de aanpak van straatintimidatie en doet – samen met nog een aantal andere gemeenten – mee met het Veilige Steden-initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Doel van het programma is een veilige openbare ruimte voor meiden, vrouwen en LHBTI om straatintimidatie preventief aan te pakken. Het Dordtse programma Veilige Steden richt zich op bewustwording, preventie en signalering, gericht op jongeren in het onderwijs en het uitgaansgebied in Dordrecht. 

Informatiepositie aanpak straatintimidatie  (Download de gratis App)

Om straatintimidatie gericht te kunnen aanpakken is inzicht vereist in de aard, omvang, verschijningsvormen, slachtoffers, daders en hotspots. De gemeente Dordrecht heeft, samen met C3Group en RONT, het initiatief genomen om hiervoor de ‘Stop Intimidatie App’ te ontwikkelen die door alle gemeenten van Nederland kan worden gebruikt.  Om burgers in heel NEDERLAND in staat te stellen om grensoverschrijdend gedrag (zoals seksuele intimidatie en (dreiging) geweld) in de openbare ruimte te melden is de app vrij beschikbaar in de stores van Apple en Google, download de gratis app.  Burgers die slachtoffer en/of getuige zijn van straatintimidatie kunnen via de app eenvoudig (desgewenst anoniem) een melding doen (over het incident, de locatie, het tijdstip), zodat er inzicht kan worden verkregen in de aard, omvang, verschijningsvormen, slachtoffers, daders en hotspots en er desgewenst direct actie kan worden ondernomen om straatintimidatie (waar mogelijk) te voorkomen door de gelegenheid te beperken en/of de pakkans te vergroten (bijvoorbeeld snoeien begroeiing, betere verlichting, voorlichting en verwijsfunctie). Dit is een innovatieve manier om straatintimidatie aan te pakken, opgezet in samenwerking  met de gemeente Dordrecht. Zie voor meer informatie: Smart city Dordrecht

Maak het verschil binnen jouw gemeente

Na dit Webinar ben je klaar voor de 2-daagse Training “Aanpak straatintimidatie” – van plan tot uitvoering binnen jouw gemeente. Schrijf je vandaag nog in.

*Je krijgt 10% korting op de training als je het Webinar hebt gevolgd.


Doelgroep:

  • Adviseurs, regisseurs, projectleiders en programmamanagers rond de aanpak van Straatintimidatie en veiligheid in de openbare ruimte bij gemeenten, politie, openbaar ministerie.


Meer informatie?

Als je nog vragen hebt of contact met ons wilt opnemen dan kan dat via meer informatie of je kunt altijd bellen met de specialisten van Platform OOV op telefoon nummer (088 – 505 82 30).

Aanvullende details

Betrokken partners van Platform OOV - C3Group en RONT

Kosten - € 0.00,-

 

Datum en tijd

17-09-2024 - 15:00 aan
17-09-2024 - 16:30
 

Einddatum registratie

13-09-2024
 

Locatie

Online event
 

Evenement types

 

Evenement categorie

Share With Friends